Muistoja.

Aurinko ei ole vielä edes noussut. Kello ei ole paljoakaan ja astelen pakkasessa tietä eteenpäin. Hengitykseni höyrystyy hengittäessäni ulos ja kenkäni narisevat lumihangessa. Muuten on hyvin hiljaista kaikki nukkuvat vielä. Voin ehkä kuulla muutaman auton kulkevan jossain kauempana. He lienevät aikaisessa aamuvuorossa, kuten hän kenen kyytiin olen menossa. Saavun sovitulle odotuspaikalle. Olen ehkä hieman ajoissa liikenteessä ja kävelen ympäriinsä odottaessani kuulevan tutun pörinän.

Saavut paikalle tuttuun tapaan ja hyppään viereesi istumaan. Ajat työksesi isompaa autoa ja pidät työstäsi, vaikka herätyksesi ovat hyvin aikaisia ja päivät pitkiä. Hörpit vielä aamukahvia, jonka olet pakannut termariin mukaan. Lähdemme tien päälle ja edessämme on monta pysähdystä ja vielä enemmän kilometrejä. Se ei haittaa minua, tykkään istua mukana katsellen maisemia ja välillä katseeni harhailee sinuun.

Edessäpäin oleva maisema on synkkä ja usvainen. Auton valot ovat ainoat, jotka valaisevat matkaamme eteenpäin. Olemme molemmat vielä väsyneitä ja puhe on vähäistä. Istumme suurimman osan ajasta hiljaa katsellen ikkunasta. Tie on hiljainen ja en kuule muuta, kuin moottorin tasaisen hyrinän.

Päivä kuluu pysähdyksissä ja kilometrien lisääntyessä mittariin. Tökit minua välillä ja naurat pölhöjä juttujani. Nauroimme silloin kommelluksillemme, oma pieni ”salaisuutemme”. Silmäsi huokuvat iloa ja lämpöä, taidat todella tykätä työstäsi. Poltat kuulemma liikaa ollessasi yksin liikenteessä, kun ei ole ketään juttukaveria missään.

Saamme päivämme päätökseen ja lähdemme ajamaan takaisinpäin. Aurinko on ehtinyt jo melkein laskea kokonaan ja meillä on vielä pitkä matka edessämme. Alamme olla jo hieman väsyneitä. Perille päästyämme saavumme työpaikallesi ja hoidat vielä päivät tarpeelliset paperit kuntoon.

Työpaikaltasi lähdemme ajamaan kohti kotiani. Matka tuntuu olevan aivan liian lyhyt ja haluaisin matkan vielä jatkuvan, vaikka olen todella väsynyt. Pihassamme pussaan sinua vielä hellästi huulillesi ja nousen autosta kohti ovea.

Olen onnellinen. Ainakin hetken.

”Yöstä yöhön tää näytelmä toistuu, päivä nousee, näyttelijä poistuu.”